Menu

Pasukan Lembaga & Kepimpinan

Ahli Lembaga Pengarah

Lee Chin Wee (Aaron) Pengerusi

Lee Chin Wee adalah pemegang saham pengasas dan pengarah IOUpay (dahulunya iSentric Sdn Bhd.)

Lee Chin Wee memiliki ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan (Kepujian) Kelas Pertama dalam Kejuruteraan Elektrik & Elektronik dari University College London, United Kingdom dan Sarjana Pentadbiran Perniagaan (MBA) dari Universiti Malaya.

Sebelum iSentric, Lee Chin Wee berkhidmat di Accenture sebagai Perunding Perniagaan yang memfokuskan pada sistem pengebilan telekomunikasi, pembangunan produk dan jaminan perolehan.

Lee Chin Wee mempunyai pengalaman dalam bidang pemasaran dan pembangunan perniagaan serta aktif menyasarkan pertumbuhan dengan pelanggan sedia ada dan dalam mewujudkan rakan kongsi dan pelanggan baru.

Kwong Yang Chong Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

Kwong Yang Chong merupakan warganegara Australia. Beliau memiliki pengalaman luas dalam bidang kewangan dan perakaunan dan merupakan ahli CPA Australia. Antara pengalaman beliau yang berkaitan termasuklah:

  • Pengarah audit di Ernst & Young selama 10 tahun
  • Pengawal kewangan Kumpulan penerbit iklan komersial terkemuka di Malaysia selama 10 tahun
  • Pengurus Kewangan Korporat di Eaton Industries Australia, ahli Eaton Corporation, syarikat Fortune 500 yang tersenarai di AS, dari tahun 2009 hingga 2014
  • Ketua Pegawai Kewangan Donaco International Ltd (syarikat tersenarai ASX) dari tahun 2015 hingga Jan 2020

Datuk Khairul Idham Bin Ismail D.P.S.M. Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

Datuk Khairul memulakan kerjayanya di Tetuan David Chong & Co pada tahun 2000 sebelum menyertai Sekretariat Korporat dan Jabatan Undang-Undang MMC Corporation Berhad pada Januari 2003.

Pada tahun 2006, Datuk Khairul berkhidmat di Tetuan Naqiz & Rakan-rakan dan dinaikkan pangkat sebagai Rakan Urusannya pada tahun 2015.

Pengalaman Datuk Khairul dalam industri perundangan merangkumi semua hal korporat & komersial, pasaran modal, perbankan & kewangan Islam, transaksi pembinaan dan harta tanah, infrastruktur dan projek, penyusunan semula korporat, perkongsian awam-swasta, penswastaan dan harta intelek.

Beliau juga merupakan Pengarah Bukan Eksekutif Bebas Niche Capital Emas Holdings Berhad (“Niche Capital”) sejak 26 Mei 2015.

Niche Capital adalah syarikat tersenarai awam di Bursa Malaysia Securities Berhad dan terlibat terutamanya dalam pembinaan, pelaburan harta tanah dan perdagangan barang kemas.

Beliau telah dilantik semula sebagai Pengerusi Lembaga Niche Capital pada 29 Mei 2017.

Byung Moo Shin Pengarah Bukan Eksekutif Bebas

Shin merupakan peguam komersial yang memiliki kelulusan LLB, Sarjana Muda Perdagangan & Sarjana Muda Undang-Undang dari University of Sydney (2011) dan telah diiktiraf sebagai Peguam Mahkamah Agung New South Wales oleh Lembaga Kemasukan Profesion Undang-Undang NSW pada 2012.

Beliau merupakan pakar dalam pelaburan institusi dan pengurusan aset, khususnya pelaburan keluar masuk Korea Selatan di pelbagai industri.

Shin mempunyai minat yang mendalam dalam sektor teknologi kewangan dan telah memegang jawatan eksekutif kanan di Trihill Partner Investment Management dan Hangang Asset Management di Seoul, Korea Selatan dan Manhattan, New York.

Eksekutif Kanan

Khong Kok LoongKetua Pegawai Eksekutif (CEO)

Khong Kok Loong mempunyai pengalaman dan hubungan selama 30 tahun di sektor teknologi Asia Tenggara sebagai ahli lembaga dan eksekutif kanan pelbagai syarikat berasaskan teknologi besar yang merangkumi perbankan internet dan mudah alih, perdagangan saham dan sistem penyelesaian dalam talian dan e-dagang.

Baru-baru ini sebagai Pengarah Teknikal pengendali gerbang pembayaran nasional Malaysia, IPay88 (2011 - 2019), Khong Kok Loong memiliki pelbagai kepakaran, rekod prestasi yang cemerlang dalam pembangunan platform dan produk fintech serta pembangunan komersial strategik.

Kenneth KuanKetua Pegawai Kewangan (CFO)

Kenneth Kuan membawa bersama pengalaman 20 tahun dalam bidang undang-undang komersial dan korporat, pengurusan industri kewangan dan pematuhan peraturan serta pengalaman penggabungan dan pemerolehan dari Malaysia, Asia Tenggara dan Australia.

Beliau memiliki Ijazah Sarjana Muda Undang-Undang (LLB) (Kepujian) (1997) dari University of South Wales, United Kingdom dengan pengkhususan Undang-undang Korporat.

Beliau memulakan kerjaya pada tahun 1998 sebagai Ketua Kredit dan Kebolehterimaan dengan syarikat kewangan bukan bank terbesar di Malaysia yang disenaraikan AEON Credit Berhad (dahulunya dikenali sebagai ACS Credit Sdn Bhd) sebelum bekerja sebagai perunding kanan di Ernst & Young Malaysia di mana beliau menggalas peranan untuk perolehan syarikat, penyusunan semula dan penggabungan serta pemerolehan selama 5 tahun.

Kenneth Kuan juga memiliki pengalaman meluas dalam pasaran modal hutang Malaysia, masalah perundangan dan peraturan untuk membantu syarikat mencapai keperluan pembiayaan dan pematuhan peraturan.

Calvin YeapKetua Pegawai Pemasaran (CMO)

Calvin Yeap memiliki pengalaman selama 15 tahun dalam pengkhususan bidang pemasaran digital, komunikasi korporat dan penglibatan pihak berkepentingan untuk membina jenama dan perolehan di seluruh Asia Tenggara (SEA).

Yeap telah memegang jawatan sebagai Ketua Operasi dan Pemasaran untuk operasi teknologi pelancongan global Amadeus di Malaysia selama lima tahun.

Daripada pengalamannya bersama Amadeus, beliau beralih pula untuk bertugas sebagai Ketua Pemasaran iPay88 dan Ketua Pemasaran Korporat, syarikat induk iPay88 NTT Data Corporation, merangkumi wilayah-wilayah - Malaysia, Thailand, Singapura, Hong Kong dan China iPay88 serta syarikat pembayaran NTT lain termasuk Payoo di Vietnam, Aino di Indonesia dan ATOM di India..

Selama tempoh empat tahun dari 2016 - 2020 bersama iPay88, beliau berjaya membawa nama iPay88 sebagai gerbang pembayaran utama di Malaysia dan berjaya melancarkan iPay88 di Kemboja, Thailand dan Bangladesh serta meningkatkan jejak data dan kehadiran jenama NTT secara meluas di rantau Asia Tenggara..

Yeap beralih kerjaya ke IOU dari peranannya sekarang sebagai Ketua Pasukan Kerjasama Komuniti & Industri di Malaysia Digital Economy Corporation (MDEC) Sdn Bhd..

Ditubuhkan pada tahun 1996 sebagai agensi utama untuk melaksanakan Inisiatif Koridor Raya Multimedia Malaysia (MSC), MDEC adalah agensi Kerajaan Malaysia di bawah Kementerian Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) yang bertanggungjawab memacu pasaran Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) dan pertumbuhan ekonomi digital di Malaysia sejak 25 tahun yang lalu..

Yeap memiliki kelulusan Ijazah Sarjana Muda Sains (Kepujian) Sains Komputer dari Coventry University, UK (2001).

Lau Teck HuatKetua Pegawai Teknikal (CTO)

Lau menerajui pasukan yang menggalas tanggungjawab 22 tahun penyatuan sistem dengan pengurusan rangkaian dan penyelesaian masalah yang kompleks dalam sistem IOUpay.

Setelah 16 tahun mengintegrasikan dan mengurus sistem depan dan belakang dalam industri pembrokeran saham termasuk 6 tahun sebagai Pengurus IT untuk pembekal data kewangan antarabangsa dan terminal terkemuka DZH International, Lau dilantik sebagai Ketua Infrastruktur Sistem dan Rangkaian iPay88 - gerbang pembayaran terbesar di Malaysia dan penyedia penyelesaian kewangan di mana beliau bekerja dengan CEO IOUpay KL Khong selama 6 tahun.

Lau membawa pengetahuan dan hubungan bersama IOUpay setelah menjalin kerjasama erat dengan semua pembekal e-dompet dan tunai digital utama di Asia Tenggara termasuk Grabpay, Alipay dan WeChat dan telah menguruskan integrasi sistem dan operasi dengan semua platform tempat penjualan peniaga utama di Asia Tenggara termasuk VisaCheckout dan MasterPass Master Card.