Menu

Bayaran Digital

Penerapan Pembayaran Digital di Asia Tenggara akhirnya mencapai titik perubahan dan dijangka melepasi AS$ 1 trilion menjelang 2025, menyumbang hampir satu daripada setiap dua dolar yang dibelanjakan di rantau ini.

Kad kredit dan ATM mengalami penurunan mendadak kerana lonjakan e-wang yang melebihi 50% daripada jumlah pembayaran.

Ini disokong oleh inisiatif kerajaan yang memberikan insentif dan subsidi rangsangan fiskal kepada mereka yang menggunakan e-dompet popular dalam peralihan ke arah ekonomi tanpa tunai.

Peluang Baru

Di Asia Tenggara, hampir 300 juta orang dewasa kurang atau tidak mempunyai bank dengan pilihan terhad untuk perkhidmatan kredit dan perkhidmatan perbankan asas lain.

Populasi yang besar dan berkembang ini terhubung ke internet terutamanya melalui telefon mereka dan bergantung pada telefon mereka untuk membeli dan membayar sebahagian besar barangan dan perkhidmatan mereka.

Mereka membayar bil isi rumah serta menghantar dan menerima wang dalam talian menggunakan satu atau lebih e-dompet.

Sebilangan besar daripada kumpulan ini mempunyai pendapatan tetap, membayar bil secara tetap, mengirim wang antara keluarga dan rakan dengan kerap tetapi tidak akan memenuhi kriteria bank tempatan untuk membuka akaun bank.*

Pembayaran Bil

Selain menyediakan perkhidmatan perbankan mudah alih yang selamat yang menghubungkan bank dan pelanggan mereka, platform IOUpay kami juga menghubungkan pengebil dan pelanggan pengguna akhir yang membolehkan pembelian utiliti serta barangan dan perkhidmatan isi rumah lazim yang lain.

Pembelian dan pembayaran bil ini dibayar terutamanya untuk menggunakan e-dompet dan kad debit yang ditambah nilai dengan pindahan bank langsung untuk pelanggan yang mempunyai akaun bank dan tambah nilai wang tunai di kedai serbaneka dan peniaga oleh pelanggan yang tidak mempunyai akaun bank.

Pengendali Perkhidmatan Lengkap

Baru-baru ini kami telah menambah keupayaan platform baru untuk memproses ansuran Beli Sekarang Bayar Kemudian dan pembayaran pinjaman pengguna yang tidak dapat dipisahkan daripada komuniti peniaga, bank dan pelanggan akhir sedia ada.

Ini adalah lanjutan automatik produk kami yang meletakkan IOUpay sebagai pengendali pembelian dan pemprosesan pembayaran nilai tambah dengan perkhidmatan menyeluruh.

* * Sumber – Laporan Bank Negara Malaysia Q1 2020, Google & Temasek/Bain, e-Company SEA 2019

Pengendali Pengebilan Berbilang & Pemprosesan Bayaran

Kami memainkan peranan sebagai pengendali pengebilan berbilang untuk bil isi rumah dan perniagaan kecil yang paling lazim.

Ini termasuk keupayaan memproses bil yang dikategorikan sebagai prabayar atau pasca-bayar.

Bil isi rumah yang paling lazim di Asia Tenggara adalah prabayar.

Ini termasuk data telefon bimbit dan internet, elektrik, air dan kenderaan serta insurans kesihatan.

Ini bermaksud pengebil menjual produk dan perkhidmatan ini dalam pakej penggunaan dan kos prabayar.

Pakej prabayar ini menawarkan kepada pengguna bekalan dan penggunaan harga tetap selama seminggu, dua minggu atau sebulan dan terus 'ditambah nilai' dengan membeli dan membayar bil prabayar terlebih dahulu.

Laporan penyelidikan industri menunjukkan bahawa kira-kira 95% pasaran pelanggan telefon bimbit di Indonesia membayar untuk data telefon bimbit dan internet mereka menggunakan prabayar.

Di Malaysia, jumlahnya adalah sebanyak 70%.*

Bil pasca-bayar termasuk bil untuk perkhidmatan setelah ia disediakan.

Jenis ini kurang digunakan di Asia Tenggara untuk perkhidmatan isi rumah biasa kerana kos bil mungkin berbeza-beza dan melebihi jangkaan dan kemampuan.

Oleh itu, bil tersebut biasanya terhad kepada cukai kerajaan, denda penalti dan langganan jangka panjang atau perjanjian bekalan yang lebih popular dengan populasi keluarga berada yang lebih kecil.

Operasi pengebilan prabayar melibatkan pembelian inventori prabayar oleh IOUpay dan menjualnya secara dalam talian ke saluran pengedaran borong besar (B2B) dan kepada komuniti pelanggan besar yang bekerjasama dengan kami untuk memproses jumlah pembayaran bil B2C yang besar untuk pelanggan pengguna akhir mereka

  • Pembayaran bil - bil pihak ke-3
  • Pengebil berbilang menyambung kepada IOUpay melalui switch & API’s.
  • Masa Siaran Prabayar, Data, Elektrik, Air, Insurans Kenderaan & Insurans Kesihatan, Tempat Letak Kereta, Yuran Pelajar, Kadar & Cukai Isi Rumah
  • Pindahan & Kiriman Wang
  • Bayaran Pinjaman Pengguna
  • Ansuran Beli Sekarang Bayar Kemudian

* Sumber – Laporan Bank Negara Malaysia Q1 2020, Google & Temasek/Bain, e-Company SEA 2019

Ansuran Beli Sekarang Bayar Kemudian

Baru-baru ini, kami telah menaiktarafkan platform secara komprehensif untuk membolehkan pelanggan perusahaan baru dan sedia ada untuk berhubung dengan pengguna akhir secara langsung dalam talian atau di kedai melalui rangkaian pengedaran peniaga mereka untuk mengakses dan mengendalikan perkhidmatan platform Beli Sekarang Bayar Kemudian kami.

Peningkatan dan pengembangan platform kami merangkumi API, Aplikasi Android dan IOS bersepadu dan portal web untuk gerbang pembayaran, peniaga dan pengguna, yang membolehkan mereka mengakses perkhidmatan BNPL serba canggih yang kami sediakan.

Ini termasuk pelanggan dan peniaga di pesawat, sambungan API ke beberapa titik data bebas untuk e-KYC dan tujuan pemarkahan kredit, pemprosesan transaksi BNPL termasuk gerbang pembayaran dan modul peniaga untuk pemprosesan bayaran dengan kelulusan terlebih dahulu, pemprosesan bayaran balik dan penyesuaian penyelesaian.

Kami akan terus berinovasi dan menambah nilai kepada ekosistem syarikat jenama besar, saluran pengedaran peniaga dan pengguna, memanfaatkan kelebihan penggerak pertama kami dan pangkalan pelanggan sedia ada yang meluas.